Så lång tid tar det att ranka högt på Google

ranka högt på Google

Att ranka högt på Google är någonting många företag strävar efter. Det är inte så konstigt med tanke på hur många affärsmöjligheter som följer av en hög position på Google. Men hur lång tid tar det att faktiskt ranka högt?

Att ranka högt på Google tar tid

Att ranka högt på Google är en långdragen process som kräver löpande arbete. Det är extra tufft för småföretag som precis har startat sin nya hemsida eller som har en låg digital närvaro sen innan. Enligt många experter tar det mellan 3–6 månader för att ranka högt på Google. Däremot varierar tiden beroende på många olika faktorer, bland annat konkurrens, strategi och hemsidans livslängd.

En studie av Ahrefs visade däremot att enbart 5,7% av alla nya sidor rankar top 10 inom 1 år. Vad är det som skiljer dem från de övriga 94,3 procenten kan man undra? Troligtvis beror det på bra kunskaper om SEO och hårt arbete. Genom att sökmotoroptimera din hemsida kan du bli en del av de 5,7% som faktiskt når top 10 på Google och tar del av alla affärsmöjligheter som finns där. Därför är SEO en av de viktigaste delarna i en digital strategi och någonting du definitivt bör lägga ner tid och energi på för att ranka högt på Google.

Hur hittar Google din hemsida?

Det kan även vara intressant att veta hur Google hittar din hemsida. Detta görs i två steg: krypning och indexering. Krypning (crawling på engelska) innebär att bots (som ibland kallas spindlar) automatiskt surfar på nätet och analyserar samt kategoriserar varje sida de besöker. När en spindel landar på din sida utforskar den hela hemsidan genom att följa interna länkar. Därför är det viktigt att din hemsidas interna länksystem är välstrukturerad för att underlätta för spindlarna att hitta alla sidor på din hemsida.

Nu när Google har hittat din hemsida börjar den indexera. Detta innebär att din hemsidas innehåll analyseras för att ta reda på vad det handlar om. Genom att titta på bland annat nyckelord, metataggar och URL får Google en bra bild av din hemsida och dess innehåll. Detta gör att Google lägger till din hemsida på sökmotorn så att andra personer kan hitta dig. Nu visas din hemsida framför personer som söker efter innehållet på din hemsida!

(Om du vill veta hur Google rankar hemsidor kan du läsa artikeln Vad är sökmotoroptimering (SEO)?)

Varför syns inte din hemsida på Google?

Att din hemsida inte syns på Google kan ha flera olika orsaker. En av de vanligaste orsakerna är att Google inte har indexerat din hemsida än. Ibland kan det ta över en vecka för Google att hitta och faktiskt lägga till den i sökmotorn. För att testa om din hemsida är indexerad kan du söka efter din exakta URL (exempelvis https://www.dinhemsida.se). Om du vill snabba upp indexeringen kan du följa dessa steg:

  1. Logga in på Google Search Console
  2. Granska din webbadress genom att skriva in URL för sidan du vill indexera i sökrutan längst upp
  3. Tryck på ”Begär indexering”

Andra orsaker

Andra möjliga orsaker till att din hemsida inte syns på Google kan vara att

  • Konkurrensen är hög på de nyckelord du vill ranka högt för
  • Innehållet inte är relevant
  • Den är dåligt sökmotoroptimerad
  • Du använder inte metataggar

I värsta fall kan det vara så att din hemsida har blivit straffad av Google. Detta händer när din hemsida bryter mot Googles riktlinjer och då kan Google ta bort din hemsida från deras index (antigen temporärt eller permanent). Oftast får du en notifikation och information om hur du kan åtgärda problemet för att återigen ranka högt på Google!

Behöver du